Venkel snijden: zo doe je dat! - Foodies (2024)

Advertentie

Venkel is een knolgroente afkomstig uit Azië en het gebied langs de Middellandse Zee. Deze anijsachtige groente komt steeds vaker voor in allerlei recepten. Ben je benieuwd hoe je venkel het beste kunt snijden? Lees dan gauw verder!

Venkel

Eerder legden we al uit wat venkel precies is. Deze van oorsprong Aziatische knolgroente, heeft een anijsachtige smaak. Venkel is lekker om te bakken, grillen, koken, stoven of zo rauw te eten. Heerlijk in de soep, kort gebakken of rauw in een salade, of in een stoof. Gebruik je de groente voor het eerst in de keuken? Dan weet je misschien niet hoe je venkel moet snijden. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk! Wij leggen het je haarfijn uit.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Hoe maak je een venkel schoon?

Voordat je een venkel snijdt, maak je hem eerst schoon. Dit kun je het beste doen onder koud, stromend water, zodat je het eventuele zand er goed af kunt spoelen. Verwijder ook eventuele bruine plekjes met een mesje of dunschiller.

Hoe moet je een venkel snijden?

Na het wassen kun je beginnen met de venkel snijden. Dat gaat goed met een scherp mes. Wanneer je hele dunne plakjes nodig hebt, voor in een salade bijvoorbeeld, kan het handig zijn om een mandoline of keukenmachine te gebruiken om je venkel te snijden. Ga je de groente stoven, stomen, bakken of roosteren, snijd hem dan in dikkere plakken of parten.

Welk deel van de venkel gebruik je?

Snijd eerst de uiteinden van de stengels eraf. Bewaar het loof om bijvoorbeeld ter garnering over een salade of over soep te strooien. De stengels zelf kun je fijngesneden goed in een salade gebruiken. Snijd vervolgens een stukje van de onderkant van de knol en zet de venkel rechtop. Halveer de venkelknol en verwijder vervolgens – wanneer je de groente gauw eet – het hart door aan beide kanten langs het harde gedeelte een stuk in te snijden tot je er een driehoek uit haalt. Het handigst is om de venkel nu met de snijkant op de snijplank te leggen en repen te snijden. Of houd de helften om de beurt rechtop en snijd er dikke plakken van.

Kun je het hart van de venkel eten?

Dat ligt eraan hoe je de groente gaat bereiden. Eet je hem rauw? Verwijder dan het hart zoals hierboven omschreven. Wanneer je hem wat langer kookt of stooft, wordt het hart zacht genoeg om te kunnen eten.

Kun je het groen van de venkel eten?

Het loof van de venkel kun je gebruiken als garnering voor over een salade of soep. Het uiteinde van de groene stelen kun je het beste snijden en weggooien.

Recepten met venkel

Zoals je hebt kunnen lezen is een venkel snijden helemaal niet moeilijk. Heb je door hoe je dit het beste kunt doen? Dan is het tijd om de groente in je gerecht te verwerken. Je kunt hem op allerlei manieren eten, zowel rauw als gebakken, gestoomd of gestoofd. Hier vind je een aantal lekkere recepten met deze veelzijdige groente.

Volkoren spaghetti met gesmoorde venkel en salsa verde

Simpel, voedzaam en toch verrassend: deze spaghetti met gesmoorde venkel heeft het allemaal.

Naar het recept

Broodje gegrilde venkel met ingemaakte pepers en amandelen

Venkel bij de lunch? Jazeker! Venkel is heel lekker gegrild op een broodje, zoals in dit recept.

Naar het recept

Tuinbonensalade met perzik en venkel

In deze frisse tuinbonensalade wordt venkel gecombineerd met zoete perzik. Een perfecte match, als je het ons vraagt. Ook lekker met wat verkruimelde feta erover.

Naar het recept

Onze tips

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keukenDinnerparty: de beste tips om zelf een etentje te organiserenWat te doen tegen fruitvliegjes: 10x de beste tipsZo houd je je muntplantje wél lang in levenZo houd je je bieslookplantje wél lang in levenDé tip om je glas wijn te koelenDit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei5x Spaanse drankjes voor in de zon: salud!Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer versTofu marineren: zo maak je tofu écht lekkerAan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gistOuderwetse boterkoek bakken: tips en receptWelke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?De verschillende soorten peper op een rij
Anne MebelderRedacteur Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?
Venkel snijden: zo doe je dat! - Foodies (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5655

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.